Egzama

Egzama (atopik cilt) bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt görüntüsünde kırmızı kabarık lezyonlara, ciltte yoğun kaşıntıya, cilt kuruluğuna, su dolu kabarcıklara, ciltte kesiklere ve kalınlaşmış deriye sebep olabilir.

Egzama Nedir?

Genelde alerji ya da stres sonucu ortaya çıkan egzama, görüntü açısından rahatsızlık verici bir deri hastalığıdır. Ciltte kuruluk ve kaşıntıya sebep olan egzama, cildin zamanla çatlayarak açılmasına ve enfeksiyonlara açık olmasına neden olabilir. Egzama her yaşta görülebilirken genellikle erken çocukluk yaşlarında başlayan bir hastalıktır. Egzama sonucu cilt, sağlıklı görüntüsünden uzaklaşır ve alerji, genetik faktörler ya da kimyasallar tarafından tetiklenebilir. Vücudun genelde dirsekler, saç derisi, diz arkası, bacak, kalça, yüz ve el kısımlarında görülür.

Egzama Neden Olur?

Egzama çeşitlerine göre farklı sebeplerden oluşabilir. Yoğun kimyasalların kullanımı, dolaşım sorunları, genetik faktörler ve alerjik bünye egzamanın tetikleyicisi olabilir. Kimyasal kökenli egzamalar, temasın devam etmesi durumunda iyileşme göstermez. Ev hanımları, kuaförler ve temizlik sektöründe çalışan işçiler en çok egzama görülen kesimdir. Kimyasalların neden olduğu egzama, cildin savunmasız kalmasına ve tahriş olmasına sebep olabilir. Kaşıntı ile başlayan egzama, sulu kabarcıklara dönüşerek enfekte olmaya açık hale gelebilir.

Kimyasal maddeler, kuru ve soğuk hava, deterjanlar, pudralı eldivenler, su, parfüm, geçici dövme, saç boyası, metaller, endüstriyel maddeler ve makyaj malzemeleri gibi maddeler ile cildin temas ve tahriş olması sonucu görülebilir. Cilt tabakasında bulunan koruyucu yağların bu cisimlerden biri ile sık teması sonucu egzaman oluşabilir.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama genelde aynı belirtileri gösterse de oluştuğu bölgeye ve çeşidine göre farklılıklar gösterebilir.

Atopik Dermatit

Egzama farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Atopik dermatit egzama türü çocukluk dönemi egzaması olarak bilinir. Alerjik bünyeye sahip kişilerde görülebilen atopik dermatit cildin belirli alanlarında kuruluk, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Kelime anlamı olarak atopi, alerjik hastalıklara genetik yatkınlık olması itibari ile alerjiye bağlı başka hastalıkların da görülmesine sebep olabilir.

Atopik egzama çocukluk çağında başlayan, ergenlikte gerileyebilen ve yetişkinlikte daha az görülen bir hastalıktır. Atopik dermatit hastalarında cilt bariyerinin bozulması sonucu cildin su tutma özelliği azalır ve cilt kuruluğu görülür. Kuruyan cilt kaşıntılara sebep olur ve çatlaklar oluşabilir. Oluşan çatlaklar enfeksiyon kapabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çocuklukta başlayan atopik dermatit ilerleyen yaşlarda astım ve alerjik rinite yol açabilir. 

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit baş çevresinde görülen egzama çeşididir. Burun kenarları, göz kapakları, kaş, kulak, saçlı deri, sakal içleri ve göğüsler gibi cildin daha çok yağlı bölgelerinde görülür. Ciltte kuruluk, kızarıklık, pullanma ve kabuklanmaya sebep olabilir. Bebeklerde de oluşabilen seboreik egzama, kafa derilerinde pullanma ve kabuklanmaya neden olabilir. Çocuklarda oluşan seboreik dermatit lenf bezlerinde şişmelere ve enfeksiyonlara da yol açabilir. Stres, alkol ve immün siteminin baskılanması seboreik egzamayı tetikleyebilir.

Asteatotik Egzama

Genellikle yaşlılarda görülen asteatotik egzama, ciltte sık banyo yapılmasına bağlı olarak yağ azalması sonucu ortaya çıkar. Kış aylarında artan asteatotik egzama gövde, bacaklar ve kollarda kaşıntı, kuruluk, döküntü ve porselen çatlağı gibi bir görünüme sebep olabilir.

Numuler Egzama

Kol, bacak ve ellerde görülen egzama türüdür. Numuler egzama kronik ilerleyişe sahip yuvarlak kaşıntılı lezyonlardan oluşur. Genellikle gençlerde ve yaşlılarda görülür.

Gravitasyonel Egzama

Genellikle yaşlılarda ve uzun süre ayakta çalışan kişilerde görülen gravitasyonel egzama kan dolaşımı bozukluğu ve varis oluşumu ile ortaya çıkabilir. Kaşıntı, su toplanması, kuruluk ile başlayıp ilerleyen dönemlerde derinin sertleşmesine ve ciltte koyu lekelere neden olabilir.

Kliniğimizde Egzama Tedavisi

Egzama tedavisi, egzamanın çeşidine ve durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel olarak ise Ozon Tedavisi‘nin egzama üzerinde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.